Ultimate chocolate cake

Čokoláda na druhou! Tento dort mám moc ráda a mají ho rádi i moji kamarádi a příbuzní. Stává se z něj narozeninová čokoládová stálice. Je poměrně těžký, když ale sníte menší klínek, vaše chuťové pohárky se pomějou a střevo to snad projednou zvládne.

Postup

Dortovou formu vytřu máslem, dno i boky vyložím pečicím papírem. Troubu zapnu na 160 °C. Hořkou čokoládu nalámu na kousky, máslo nakrájím na kostky a obojí dám rozpouštět do kastrolku se silnějším dnem. Průběžně míchám. Jakmile se máslo i čokoláda rozpustí, přidám kávu rozpuštěnou ve vodě a znovu promíchám. Odložím na chvíli bokem.

Do misky si připravím obě mouky, sodu, muscovado cukr a krupicový cukr, kakao a důkladně promíchám. Pomocí ruky se zbavím hrudek. V jiné misce rozšlehám 3 vajíčka a do toho přimíchám podmáslí. Do misky se sypkými ingrediencemi vliju čokoládovou směs a vajíčka s podmáslím a důkladně metličkou promíchám, aby bylo těsto hladké a bez hrudek. Pak ho naliju do připravené formy a nechám péct 85 – 90 minut. Po uběhnutí této doby pomocí špejle otestuju, jestli je korpus upečený. Do té doby neotvírám troubu. Vršek se může zdát pevný a lehce popraskat při zapíchnutí špejle. Ta by ale měla z těsta vyjít čistá bez drobečků.

Než se dort upeče, můžu si připravit krém. Čokoládu nasekám na drobné kousky. V kastrolku ohřeju (NE zevřít!) smetanu ke šlehání a krupicový cukr. Horkou smetanou pak přeliju čokoládu a nechám rozpustit. Pak promíchám, aby vznikla hladká a konzistentní čokoládová poleva. Tu nechám na studeném místě, třeba v lednici, chladnout a tuhnout (nebude však úplně tuhá).

Korpus po upečení vytáhnu z trouby, nechám jej chvíli chladnout ve formě a pak kompletně vychladnout po vyjmutí z formy. Potom korpus rozkrojím na dva nebo tři díly. Trochu krému pak použiju ke spojení jednotlivých dílů korpusu a nakonec krémem potřu celý vršek a boky. Já krém nalila na dort shora a na několika místech jej nechala přetéct. Zbylou čokoládu pak nakrájím na hoblinky a nazdobím jí vršek dortu.

Termín další konference: září 2017

Korpus:

200 g kvalitní hořké čokolády

200 g másla

1 lžíce instantní kávy

125 ml vody

85 g „self-raising flour“ (dá se koupit v Marks and Spencer nebo připravit doma: do 1 hrnku polohrubé mouky přidám 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku a 1/2 lžičky soli)

85 g hladké mouky

1/4 lžičky sody

200 g cukru light muscovado

200 g třtinového cukru

25 g kakaa, 3 středně velká vajíčka

75 ml podmáslí

Krém:

200 g kvalitní hořké čokolády

285 ml 31% smetany ke šlehání

2 lžíce třtinového cukru

80 g čokolády na ozdobu

(20 cm dortová forma, cca 12 porcí)

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

Zkuste použít ke šlehání ovesnou či rýžovou smetanu.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017