Těstovinový salát s rajčaty

těstoviny (někdy používám bezlepkové kukuřičné)

vajíčko „natvrdo“

tuňák ve vlastní šťávě

mrkev

rajče (spařené, oloupané, zbavené semínek)

sůl, bazalka

Termín další konference: září 2017

INFORMOVAT O KONÁNÍ DALŠÍ KONFERENCE

Jíte rajčata? Já je nejedla moc dlouho, protože mají těžko stravitelnou slupku a největšího strašáka v podobě zrníček. Taky mi trvalo moc dlouho, než jsem si uvědomila, že je stačí jednoduše spařit, zbavit slupky a zrníček a vlastně můžu jíst alespoň dužinu. Používám je takto do těstovinového salátu nebo z dužiny připravuju jednoduchou omáčku k masu. Teď bych se ale chtěla podělit o návod na těstovinový salát. Je to pro mě oběd „raz, dva, tři“. Zkrátka rychlovka, kterou stihnu nachystat do krabičky během toho, co sama sebe vypravuju ráno k odchodu z domu.

Postup

Když si vzpomenu už večer, že na druhý den nemám oběd, uvařím si předem vajíčko a připravím rajčata. Vše se ale dá stihnout nachystat během půl hodiny ráno.

Na jednu porci dám do vroucí osolené vody vařit asi hrst těstovin a do druhého hrnce jedno vajíčko. Obojí nechám vařit zhruba stejně dlouho. Těstoviny chci mít al dente a vajíčko „natvrdo“. Mezitím si tři minuty nechám spařit rajče v horké vodě (rajče na opačné straně stopky ale nejdřív nakrojím do kříže, aby se mi po spaření lépe loupalo). Vyndám jej z vody a nechám zchladnout, pak jej zbavím slupky a pecek. Zbylou dužinu nakrájím na drobné kousky. Mrkev nastrouhám na jemno. Z těstovin sliju vodu. Vajíčko ochladím ve studené vodě, oloupu ho a nastrouhám na hrubém struhadle. V misce pak smíchám těstoviny s tuňákem, vajíčkem, rajčetem, mrkví a podle chuti dosolím nebo přidám bazalku.

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

Jednoduchý, parádní recept. Možná bych doporučila trochu limetkové nebo citrónové šťávy na dochucení.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017