Rýžový nákyp

Rýžový nákyp je klasika mojí mamky. Když jsme byli s bráchou a ségrou malí, bylo to naše hlavní nemocenské jídlo. Třeba když nám bylo špatně nebo nás bolelo bříško. Teď si rýžový nákyp vařím sama pro sebe alespoň jednou do měsíce. Je to totiž něco jako pohlazení pro střevo.

Postup

Rýži několikrát propláchnu ve studené vodě, dám do hrnce, zaliju mlékem a za stálého míchání vařím. Jakmile je rýže uvařená doměkka, odstavím ji z plotýnky, vmíchám máslo, vanilkový extrakt, dochutím třtinovým cukrem a rychle vmíchám žloutky tak, aby se nesrazily. Troubu předehřeju na 200 °C.

Menší hluboký plech vyložím pečicím papírem. Do něj vliju polovinu uvařené rýže, na to naskládám ovoce podle vlastní chuti a přidám zbylou polovinou rýže. Plech překryju alobalem a dám péct do trouby. Po přibližně 35 minutách, nebo až se vám rýže bude zdát zapečená, plech vyndám z trouby a nazdobím připraveným sněhem z bílků. Pak dám na několik minut zapéct do trouby „na gril shora“, aby sníh ztuhl a zazlátl.

Sníh z bílků připravím tak, že nejprve vyšlehám bílky do pěny, která tvoří špičky, pak přidám cukr a znovu šlehám.

Termín další konference: září 2017

1 hrnek kulatozrnné rýže

1 l mléka (může být mandlové)

kousek másla

1 lžička vanilkového extraktu

2 žloutky

třtinový cukr na dochucení

broskve/meruňky/jablka

2 bílky na sníh

1 lžíce moučkového cukru

(4 porce)

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

Zkuste obměnu – místo rýže použijte jáhly s rýží půl na půl. Jáhly před vařením důkladně propláchněte horkou vodou. Pokud použijete jako ovoce jablka, můžete je pokrájet na plátky a podusit s trochou másla a teprve poté je dát na rýži.

Další možná obměna – zkuste do prochladlé směsi z rýže a žloutků lehce zamíchat do tuha ušlehané bílky. Zapečená rýže bude úžasně nadýchaná.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017