Meruňkové knedlíky

50 g másla

250 g měkkého tvarohu

200 — 250 g hrubé mouky

1 vejce

sůl

½ lžičky prášku do pečiva

meruňky

kostkový cukr, nemusí být

cukr, rozpuštěné máslo a tvaroh k podávání

Termín další konference: září 2017

INFORMOVAT O KONÁNÍ DALŠÍ KONFERENCE

Když mi řekli, že mám Crohnovu nemoc a že musím držet dietu, byly meruňky jedno z mála ovoce, které jsem měla povolené. Kromě banánů a oloupaných jablek jsem mohla jíst meruňky samotné, meruňkovou marmeládu a nebo jogurt s meruňkovou příchutí. Aby to nebylo taková nuda, občas si uvařím meruňkové knedlíky. Kynuté samozřejmě ne, kdo by chtěl mít půl dne břicho nafouklé jako balón.

Postup

Z 50 g utřeného másla, 250 g měkkého tvarohu, hrubé mouky (asi 200 – 250 g, postupně dosypávám), 1 vejce a špetky soli si rukama vypracuju těsto.

Když chci mít těsto nadýchané, přidám ½ lžičky prášku do pečiva. Těsto pak plním vypeckovanými meruňkami. Knedlíky vařím ve vroucí osolené vodě 10 – 12 minut.

Nejlepší jsou jen tak, nebo s tvarohem, nebo s kakaem, nebo posypané třtinovým cukrem a skořicí a nebo polité datlovým sirupem...

I já osobně mám meruňkové knedlíky velmi ráda, proto tento recept opět jen trochu nutričně okrášlím. Doporučuji použít bezfosfátový kypřící prášek nebo také vinný kámen, který se používá při pečení. Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou. Hrubou mouku můžete nahradit dětskou krupičkou nebo pohankovou krupicí. Těsto s pohankovou krupicí se může zdát jiné, ale chutná moc dobře. Pokud chcete znát můj recept, dávám jen tvaroh, dětskou krupičku a vejce, máslo používám jen na polévání společně s tvarohem. Dobrou chuť.

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017