Mandlový chlebíček

Na výrobu mandlového másla:

300 g loupaných mandlí

2 lžíce slunečnicového oleje

Na chlebíček:

5 vajec

2 lžičky bílého vinného octa

mandlové máslo

3 lžíce slunečnicového oleje

2 lžíce vody

1/2 lžičky soli

1 lžička sody

Termín další konference: září 2017

INFORMOVAT O KONÁNÍ DALŠÍ KONFERENCE

Před nějakou dobou jsem se necítila moc dobře. Bolelo mě břicho a na záchod jsem běhala častěji, než je zdrávo. Koketovala jsem s myšlenkou otestovat specifickou karbohydrátovou dietu (SCD). Nebo alespoň její crohn-friendly-bezzrníčkovou variantu. Člověk v ní vynechává všechny „ošklivé“ cukry. Kromě celé řady potravin se nesmí jíst klasická mouka. Nojo, co ale budu snídat? Na co si ráno namažu Lučinu, když nebudu moct jíst rohlíky? A tak jsem googlila a našla tento recept na chleba splňující požadavky SCD diety. Je sice z mandlí, ale ty jsou tak jemně namleté, že je to vlastně v pohodě. Zkusíte mandlový chlebíček také?

Postup

Nejprve je potřeba si připravit mandlové máslo. Vzhledem je dost podobné například tomu burákovému, jen je z důvodu ceny mandlí dražší. Příprava je ale jednoduchá a většinou si máslo chystám den předem.

Troubu předehřeju na 220 °C. Plech vyložím pečicím papírem, rovnoměrně na něj rozložím mandle a šoupnu celý plech do trouby. Během pražení mandle několikrát prohrábnu vařečkou. Celá akce by neměla trvat déle než 20 minut. Pozor, ať se mandle nespálí! Pak vytáhnu plech, a jakmile mandle vychladnou, vysypu je do mixéru. A mixuju, mixuju a mixuju. Hmota se bude postupně propadat na dno mixéru, houstnout a být kompaktnější. V průběhu mixování stahuju hmotu stěrkou ze stěn a přidávám postupně 2 lžíce oleje. Pak ještě důkladně promixuju, až získám jemnou máslovou hmotu víceméně bez zrníček a hrudek. Mandlové máslo se dá uchovávat v lednici ve skleňáčku s víčkem.

Pro pečení samotného chlebíčku předehřeju troubu na 250 °C. Připravím si formu na chlebíček (vytřu ji máslem a vysypu mandlovou moukou). Ušlehám vejce do pěny, vezme to cca 5 minut se šlehačem na středně vysoké otáčky. Přidám bílý vinný ocet. Ještě chvíli šlehám. Na jedenkrát přidám mandlové máslo. Zase šlehám. Jakmile vznikne kompaktní hmota, přidám olej. Ještě jednou důkladně prošlehám. Když se mi těsto zdá příliš hutné, přidám trochu vody. Nakonec přidám sůl a sodu. Naposledy rychle prošlehám, hned vliju těsto do formy a šoupnu do trouby. Peču 20 – 25 minut.

Pak vytáhnu z trouby, nechám chvíli zchladnout ve formě a pak teprve vyklopím.

Pozn. Je to poměrně drahá záležitost. Jeden chlebíček, který vydrží zhruba týden, vyjde na nějakých 130 Kč.

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

SCD, neboli karbohydrátová dieta zmiňovaná Bárou, funguje tak, že se omezí příjem potravin obsahujících sacharidy, které potřebují ke svému fungování bakterie a kvasinky. Dochází tedy k tomu, že se ve střevech nemnoží a člověk se může cítit lépe.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017