Nevím, jak to máte vy, ale mně když někdo řekne, že mám zánět ve střevě a nemůžu jíst zrníčka a semínka, protože by mohly stav střeva zhoršit, tak se jim začnu vyhýbat jako čert kříži. To znamená sbohem maliny, pápá rajčata, budete mi chybět jahody a podobně.

Jenže pak po pár letech bezezbytkového celibátu jdete po zelném trhu, je přelom června a července a ke každému druhému prodejnímu stánku vás už na dálku vábí vůně jahod. Najednou pak jdete domů s igelitkou, v ní dvě kila červených zrníčkových zabijáků a na telefonu vytáčíte mamku s radou, jak uvařit jahodovou marmeládu bez zrníček.

Můj taťka vždycky říká, že kdo nechce, hledá důvody, a kdo chce, hledá způsoby. Tak jsem se i s přípravou jahodové marmelády bez zrníček trpělivě poprala.

Postup

Jahody jsem umyla, osušila, odkrojila zelenou stopku. Napadlo mě, že „nejjednodušší“ bude jahody oloupat. Jako brambory. Protože ty zrnka jsou jenom při povrchu.

Po několika hodinách okrajování a mixování jsem dostala zhruba 900 g jahodové dužinošťávy bez zrnek. Nalila jsem ji do hrnce, promíchala s přiměřeným množstvím želírovacího cukru, vymačkala do toho šťávu z půlky citrónu a na chuť jsem přidala 2 lžičky vanilkového extraktu. Celé jsem to míchala a vařila, dokud marmeláda nezačala bublat. Pak jsem ji vařila a míchala dalších pět minut. Nakonec jsem ji nalila do vymytých a v troubě vypečených sklenic. Pevně zavřela čistým víčkem a na čtvrt hoďky převrátila dnem vzhůru.

Druhý den jsem ochutnala a marmeláda je prostě dokonalá. A bez zrníček. A bezezbytková! Juchůůů!

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

Tento recept na bezjadérkovou marmeládu je naprosto parádní. Klobouk dolů před slečnou kuchařkou. Můj tip? Co kdybychom použili místo želírovacího cukru citrónový pektin? Na 1 kg jahod bez peciček bude stačit 10 g citrusového pektinu. Přeceděné jahody pocukrujte podle chuti a nechte je tak 12 hod. odležet. Poté šťávu sceďte a svařte do konzistence sirupu. Poté ho smíchejte s jahodovou dření a přidejte citrusový pektin s troškou cukru. Marmeláda ztuhne, i když celou směs nevaříte, a zachová si více živin. Důležité ale je dbát důsledně na čistotu – mít co nejčistší ovoce, ruce i veškeré nádobí.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017