Čokoládový whoopie pie

2 hrnky hladké mouky

1/2 hrnku kakaa

1 a 1/4 lžičky sody

1 lžička soli

1 hrnek podmáslí

1 lžičku vanilkového extraktu

120 g másla

1 hrnek třtinového cukru

1 větší vajíčko

200 ml smetany ke šlehání

350 g lučiny

2 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Termín další konference: září 2017

INFORMOVAT O KONÁNÍ DALŠÍ KONFERENCE

Přestože bych ji jíst neměla, tak ji jím. Občas kvůli stresu nebo únavě. Někdy jenom na chuť. A často když je mi smutno a tak nějak střevům natruc. Čokoládu můžu ve všech skupenstvích a formách a s vámi bych se chtěla podělit o recept na čokoládový whoopie pie. Poprvé jsem čokoládový whoopie pie s čokoládovou náplní ochutnala vloni v Londýně na Brick Lane Market. Bylo to dokonalé souznění čokoládové chuti.

Od té doby jsem tento parádní koláček chtěla upéct sama. Po nepříliš úspěšném pokusu s vánočně laděnými whoopie pies se zázvorem a muškátovým oříškem, kdy se mi ty bochánky prostě vůbec nenafoukly, jsem si na chvíli dala pauzu. A pak jsem konečně našla ideální recept na čokoládový whoopie pie, ke kterému jsem si vymyslela odlehčený krém z lučiny.

Postup

Dva plechy vyložím pečicím papírem, troubu zapnu na 175 stupňů. Do jedné misky si přeseju sypké ingredience. V další misce promíchám podmáslí a vanilkový extrakt. Ve větší misce si vyšlehám třtinový cukr a máslo do pěnovité konzistence. Do toho přidám vajíčko a důkladně prošlehám. Pak na střídačku přidávám sypké ingredience a podmáslí s vanilkou. Těsto důkladně míchám, průběžně pomocí stěrky stírám těsto ze stěn misky.

V původním receptu radí, aby se na plech tvořily koláčky z takového množství těsta, jaké odpovídá 1/4 hrnku. A protože nemám moc dobrý odhad, zkusila jsem na plech dávat těsto pomocí dvou polévkových lžic. Jako když chceš udělat pěkný kopeček zmrzliny, ale nemáš profi odměrku. Na jeden plech by pak mělo vyjít 12 koláčků. Plech s whoopie pies dám do trouby a peču asi 13 minut. Koláčky se nejdřív trochu roztečou do stran, ale pak se začnou pomaloučku polehoučku nafukovat.

Koláčky nechám vychladnout a mezitím si připravím krém. Smetanu ušlehám do tuha. V jiné misce promíchám lučinu s přeosívaným moučkovým cukrem tak, aby v lučině nebyly hrudky. Tuhou smetanu pak přidávám k lučině a metličkou ručně opatrně promíchávám, až vznikne kompaktní krém bez hrudek.

Pomocí krému pak slepím dva koláčky k sobě a je to!

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

Pokud chcete zkusit bezlepkovou formu, můžete hladkou mouku nahradit bezlepkovou moukou rýžovou hladkou 1 hrnek a 1 hrnek pohankovou moukou jemně mleté. Dále bych pro osoby citlivé na mléčné výrobky doporučila 200 ml bezlaktózové smetany ke šlehání a 350 g lučiny či tvarohu.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017