Losos nemá kosti a skvěle chutná. Měla jsem období, kdy mi po něm bývalo špatně. Ale vylepšila jsem přípravu a moje střeva začala mít lososa taky ráda. Nejraději si ho kupuji alespoň jednou do měsíce čerstvého.

Postup

Filety lososa opláchnu studenou vodou, vložím do hrnce, zaliju studenou vodou a zakapu šťávou z poloviny citrónu. Na mírném ohni přivedu k varu a nechám vařit, dokud maso nezrůžoví. Vodu pak opatrně sliju, lososa přendám z hrnce do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Filety posolím, posypu vším kořením a na samotný vršek položím několik plátků másla. Dám péct do trouby na 200 stupňů asi na 15 minut. Zatím jsem to nezkoušela, ale myslím, že místo trouby jde na dodělání lososa použít gril, což je teďka v letním období celkem užitečné.

Bylinkového lososa mám nejraději s vařeným bramborem.

KOMENTÁŘ nutriční odbornice

K tomuto receptu nemám co dodat :), je to klasický kousek, na kterém si pochutnají všichni. Možná bych jen pro zpestření použila místo klasického másla tzv. ghi máslo, přepuštěné máslo, které má blahodárné účinky na zdraví organismu. A komu chutnají sladší brambory, může vyzkoušet batáty, které v kombinaci s máslem ghi a tymiánem chutnají skvěle.

Konference se koná pod záštitou České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Pracovní skupina pro idiopatické střevní záněty ČR

Termín další konference: září 2017

Termín další konference: září 2017